آیا به مشاوره نیاز دارید؟

تماس بگیرید
0912-1248568021-66564962021-09124687569021-66564962

ارسال پیام در تلگرام

کدینگ حسابداری

کدینگ حسابداری

انواع کدینگ حسابداری

ثبت، طبقه بندی، تهیه گزارش و خلاصه کردن اطلاعات بدون طبقه بندی اطلاعات در کدینگ‌های حسابداری بی‌فایده است. برای حساب‌های شرکت چهار سطح تعریف شده است که سطح گروه حساب‌ها، سطح حساب‌های کل، ‌سطح حساب‌های معین و ‌سطح حساب‌های تفضیلی نام دارند. شما می‌توانید با خرید یک نرم افزار تابع کدینگ حسابداری این کار را برای خود آسان کنید.

طریقه طراحی سرفصل حساب‌ها یا کدینگ در حوزه حسابداری بسیار حائز اهمیت است. می‌توان گفت طراحی سرفصل حساب‌ها به طراحی نقشه ساختمان شباهت دارد. اگر نقشه ضعیفی برای ساختمان تهیه شود، کاربری آن ساختمان نیز ضعیف خواهد بود و به راحتی در برابر حوادث آینده آسیب می‌بیند. از طرفی اگر این نقشه خوب و قوی باشد می‌تواند به بهره روی و مقاومت ساختمان افزوده و احتیاجات حاضر و آینده را رفع نماید.

کدینگ حسابداری

گزارش‌های مالی و صور حسابداری در قالب‌ها و شکل‌های مختلف را می‌توان به کمک سامانه حسابداری انجام داد. سامانه حسابداری موظف به گردهم آوری، طبقه بندی، ثبت و خلاصه اطلاعات است. مدیران مالی درون و بیرون شرکت (مثل سمت‌های بانکی و مالیاتی) می‌توانند برطبق گزارشات سامانه حسابداری، موقعیت مالی شرکت را آنالیز کرده و درباره آن تصمیم بگیرند.

چیدمان درست اطلاعات می‌تواند به عملکرد صحیح یک سامانه حسابداری کمک نموده و کلیدی برای رسیدن به هدف مورد نظر باشد. ازین رو طراحی سرفصل‌ها بصورت صحیح در کنار چیدمان درست اطلاعات و حساب‌ها دارای اهمیت است. همانطور که علم حسابداری عنوان کرده است ثبت، طبقه بندی، تهیه گزارش و خلاصه کردن اطلاعات بدون طبقه بندی اطلاعات در کدینگ‌های حسابداری بی‌فایده و بی‌مصرف است. اهمیت کدینگ حسابداری در ثبت اطلاعات مالی و طبقه بندی غیر قابل انکار است.

عموماً برای حساب‌های شرکت، چهار سطح تعریف می‌شود که عبارت هستند از :

  • سطح گروه حساب‌ها
  • سطح حساب‌های کل
  • سطح حساب‌های معین
  • سطح حساب‌های تفضیلی

سطح گروه حساب‌ها

در سطح گروه حساب‌ها، باتوجه به سرفصل‌های اصلی صورت سود و زیان و گروه‌های اصلی ترازنامه، کدینگ حساب انجام میشود. از اعداد ۱ و ۲ رقمی برای کدینگ حساب این سطح استفاده شده است. مجموعه حساب‌های یک شرکت تولیدی را می‌توان به این ترتیب نام برد:

  • دارایی جاری
  • دارایی غیر جاری
  • حقوق صاحبان سرمایه
  • درآمد
  • قیمت تمام شده کالای فروش رفته
  • بدهی جاری
  • بدهی غیر جاری
  • هزینه
  • سایر حساب‌ها (شامل حساب‌های جذب و انحرافات و حساب‌های انتظامی)

کدینگ حسابداری

سطح حساب‌های کل

در سطح حساب‌های کل، هر گروه باتوجه به اعمال و احتیاجات شرکت و همچنین سرفصل‌های صور مالی به سطوح کوچک‌تری از سطح حساب کل تقسیم می‌شوند. بکارگیری اعداد ۱، ۲ و ۳ رقمی در کدینگ حساب‌ها مجاز است. مسئله دیگری که هنگام کدینگ حساب‌های کل باید مورد نظر یک حسابدار باشد توجه به نیازهای آتی شرکت در هنگام کدینگ دارای اهمیت بوده و باید امکان افزوده شدن سرفصلی جدید در آینده پیش بینی شده باشد و از همه کدها استفاده نشده و برخی آن‌ها برای آینده رزرو گردند. علاوه بر آن، بدهکار یا بستانکار بودن حساب‌ها باید در زمان طراحی مشخص گردد. مثلا می‌شود تقسیم دارایی جاری که در بالا در گروه ۱ قرار داشت به حساب‌های کل را به شکل زیر انجام داد:

۱۱۰موجودی نقد

۱۲۰ سرمایه گذاری کوتاه مدت

۱۳۰ حساب ها و اسناد دریافتنی تجاری

۱۴۰ سایر حسابها و اسناد دریافتنی

۱۵۰ موجودی مواد و کالا

۱۶۰ سفارشات و پیش پرداخت ها

رقم صدگان (۱) حساب‌های بالا نشان‌ دهنده معرف گروه دارایی، به معنای دارایی جاری بوده و دو رقم بعدی کد حساب دفتر کل هستند. ممکن است در بعضی از کسب و کارها به دلیل بیشتر بودن حساب‌ها و در صورت نیاز سرفصل‌های فوق به سرفصل‌های ریزتر تقسیم شوند. برای مثال می‌توان از موارد زیر بسیار جزئی‌تر هستند به جای حساب موجودی نقد ۱۱۰ استفاده کرد :

۱۱۰ موجودی بانک‌های ریالی

۱۱۱ موجودی بانک‌های ارزی

۱۱۲ صندوق ریالی

۱۱۳ صندوق ارزی

۱۱۴ تنخواه گردان ریالی

۱۱۵ تنخواه گردان ارزی

سطح حساب‌های معین

سطح حساب‌های معین نیز برای طبقه بندی سطوح حساب‌های کسب و کار می‌باشد با این تفاوت که برای کدبندی این نوع حساب از دو رقم استفاده میشود.مثلاً حساب موجودی بانک های ریالی با کد ۱۱۰ دارای سطوح زیر است:

۱۱۰۰۱ موجودی بانک های ریالی بانک ملی شعبه مرکزی

۱۱۰۰۲ موجودی بانک های ریالی بانک ملت شعبه مرکزی

نکته ای در مورد خرید نرم افزار حسابداری

یک نرم افزار حسابداری باید تابع کدینگ استانداردهای حسابداری باشد. اگر کدینگ نرم افزار امکان تغییر داشته باشد برای حسابداران مناسبتر است. این شناور بودن به حسابدار کمک می‌کند که بتواند بسته به نیاز صنعت خود کدینگ مناسبی داشته باشد. یک کاربر در سیستم حسابداری باید با دریافت دسترسی  بتواند به آسانی کدینگ نرم افزار حسابداری را عوض کند.

کدینگ حسابداری سازمان حسابرسی

اولین مرحله در سیستمی نمودن عملیات حسابرسی، کدینگ کردن استانداردهای مربوط به حسابداری در سازمان حسابرسی است. تعداد سطوح نمونه‌های کدینگ حسابداری تعریف شده به حجم و نوع اطلاعات استانداردهای حسابرسی بستگی دارد. شما می‌توانید کدینگ حسابداری استاندارد سازمان حسابرسی را دانلود  با بررسی سطوح مختلف از نظر نمونه کدینگ در نرم افزار حسابداری مالی آن را بکار ببرید. اگر pdf را دانلود و کدینگ حسابداری بازرگانی را بیاموزید، وارد کردن هر کدام از گزینه‌ها بر طبق سرفصل گروه‌های متناظر کار سختی نخواهد بود.

 

موضوعات مرتبط :

شرکت در هیأت های حل اختلاف مالیاتی

مشاور مالیاتی حسابرسی